CAS 2021 geeft richting aan klimaatadaptatie

Hoe zijn de uitkomsten van de internationale Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 de komende tijd toe te passen? Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat deze online conferentie afgelopen januari organiseerde, laat dit vandaag – op Earth Day 2021 – zien in een handzaam overzicht.

Een sessie tijdens CAS 2021
Moderator Aldith Hunkar en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat tijdens de CAS 2021-sessie over “The Resilient Infrastructure Opportunity”.

Vanaf nu kan iedereen het Engelstalige “CAS 2021 Reporting Out Document” downloaden. Dit document biedt een terugblik op de conferentie en presenteert de vele resultaten en opbrengsten die de deelnemers tijdens het 24 uur durende programma met elkaar hebben gedeeld. Het document geeft een overzicht van maatregelen, mechanismen en instrumenten voor de uitvoering, financiering en monitoring van allerlei vormen van klimaatadaptatie.

Routekaart

De uitkomsten en opbrengsten van CAS 2021 maken deel uit van de Adaptation Action Agenda. Dit is een operationeel raamwerk en routekaart waarmee we onze wereld tot aan 2030 beter kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Aan de orde komen thema’s die spelen op het gebied van economie, samenleving en milieu. De Agenda legt een duidelijk verband met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG’s) van de Verenigde Naties. Speciale aandacht is er voor versnelling van klimaatadaptatie in Afrika en voor de rol van jongeren.

Beslissende evenementen

De Adaptation Action Agenda vormt een belangrijke basis voor beslissende evenementen later dit jaar, zoals de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september en de klimaattop COP26 in november.