Veelgestelde vragen over de Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 op 25 en 26 januari met de bijbehorende antwoorden.
Achtergrond en doelen van CAS 2021
De Climate Adaptation Summit (CAS) 2021, op 25 en 26 januari, is een internationale online conferentie, waar wereldleiders en belanghebbenden met elkaar bespreken hoe we ons kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het gaat erom deze ‘adaptatie’ de komende tien jaar te versnellen, innovatiever aan te pakken en op te schalen.
Aan CAS 2021 nemen regeringsleiders van over de hele wereld deel, maar ook CEO’s van bedrijven, burgemeesters en vertegenwoordigers van internationale organisaties, de academische wereld, NGO’s en jongeren.
CAS 2021 biedt een unieke gelegenheid om initiatieven, oplossingen en uitdagingen met elkaar te verbinden en te zorgen dat we ons sneller aanpassen aan het veranderende klimaat.
Op UNCAS 2019 presenteerde de Global Commission on Adaptation haar rapport ‘Adapt Now’ en kondigde zij aanvullende maatregelen af om klimaatadaptatie te versnellen. De aanpak verloopt via een aantal thema’s uit het rapport, de zogenoemde Action Tracks. CAS 2021 (oorspronkelijk gepland in het najaar van 2020) sluit een actiejaar af dat premier Mark Rutte in 2019 lanceerde.
De Global Commission on Adaptation is haar werk aan het afronden, onder leiding van Ban Ki-moon, Bill Gates en Kristalina Georgieva. De Nederlandse regering wil hierop voortbouwen door op CAS 2021 een Adaptation Action Agenda te lanceren met concrete stappen tot aan 2030.
CAS 2021 volgt op de klimaattop van de Verenigde Naties (UNCAS) in 2019. Door een Adaptation Action Agenda op te leveren voor een klimaatbestendige toekomst in 2030, borgt CAS 2021 de voortgang tot aan COP26 van UNFCCC in Glasgow in 2021 en daarna.
Het belangrijkste resultaat van de Summit wordt de Adaptation Action Agenda, die maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie moet versnellen.
Deze agenda reikt middelen aan om klimaatbestendigheid te bevorderen, inspanningen te stroomlijnen, acties te monitoren en ervaringen te delen zodat gezamenlijke verdere uitbouw mogelijk is, en brengt individuele acties en coalities samen voor een klimaatbestendige wereld in 2030.
De Adaptation Action Agenda (AAA) moet maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie versnellen. De AAA reikt middelen aan om klimaatbestendigheid te bevorderen, inspanningen te stroomlijnen, acties te monitoren en ervaringen te delen zodat gezamenlijke verdere uitbouw mogelijk is, en brengt individuele acties en coalities samen om de ambitie van een klimaatbestendige toekomst in 2030 te realiseren.
Door initiatieven op verschillende manieren te verbinden, borgt de AAA de voortgang op weg naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). De agenda maakt ook zichtbaar wat de wereld kan en zal doen om aanpassing te versnellen, en laat alle partners zien waar knelpunten zitten en waar een inhaalslag of koerswijziging nodig is.
De AAA is niet een document ter ondertekening. Maar de hoop is dat belanghebbenden dit resultaat van de Summit omarmen en hun rol zullen pakken. Samen met vele andere sleutelfiguren kunnen we de agenda vooruithelpen – op de COP’s, de Food System Summit, enzovoorts.
In 2018 vormde Nederland samen met 22 andere landen de Global Commission on Adaptation, om klimaatadaptatie op de mondiale politieke agenda te zetten. Nederland is ook gastland van het Global Center on Adaptation (GCA), een internationale organisatie die de ambitie van de Commissie deelt en zich inzet om klimaatadaptatie te versnellen door uitdagingen te verbinden met oplossingen.
Nederland organiseert de conferentie samen met het GCA om te laten zien wat de Commissie, die na de top wordt ontbonden, heeft bereikt. CAS 2021 moet ook voortgang borgen in de aanpassingsmaatregelen voor een klimaatbestendige toekomst in 2030.
CAS 2021 is een gezamenlijke inspanning, gedragen door partners over de hele wereld. Voor ieder Action Track hebben uiteenlopende belanghebbenden de handen ineengeslagen. Partners wereldwijd hebben bijgedragen aan de organisatie van de verschillende Anchoring Events, waardoor de conferentie een echt wereldwijd evenement kan zijn.
Het Global Center on Adaptation ondersteunt Nederland bij de organisatie van de Summit en de lancering van de Adaptation Action Agenda. Het GCA verzorgt ook de verschillende mechanismen die de voortgang na CAS 2021 moeten borgen.
CAS 2021 vindt plaats aan het begin van het nieuwe jaar, om zo voor te sorteren op COP26 later in 2021. Dit jaar van klimaat-gerelateerde evenementen krijgt daarmee een vliegende start. Aansluitend op CAS 2021, 26 januari, begint de WEF Davos Agenda Week.
CAS 2021 bundelt ambities en acties en vormt daarmee een belangrijke mijlpaal in de wereldwijde versnelling van klimaatadaptatie. Maar het werk gaat na de conferentie door.
Met het oog op 2025 en 2030 zullen coalities van partners uit het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld, kennisinstellingen, overheden en jongerenbewegingen verder werken aan gezamenlijke initiatieven binnen de Adaptation Action Agenda, in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.
Tussen CAS 2021 en COP26 en daarna zullen het GCA en andere partners hierbij ondersteuning bieden.
Programma van CAS 2021
De Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 bundelt alle actie voor klimaataanpassing in 11 thema’s. Zo komen specifieke uitdagingen van klimaatverandering goed aan bod.
Centraal in het werk van de Global Commission on Adaptation staan 8 Action Tracks (en enkele andere hoofdthema’s). CAS 2021 laat zien wat deze Action Tracks tot dusver hebben opgeleverd en stroomlijnt vervolgacties in de Adaptation Action Agenda. Zo blijven de Action Tracks richtinggevend voor de wereldwijde ambitie.
Tijdens CAS 2021 houdt minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een speciaal evenement om oplossingen te stimuleren voor uitbouw van adaptatie-inspanningen op het Afrikaanse continent.
Afrika ligt in de frontlinie van klimaatverandering. Volgens de IPCC zullen stijgende temperaturen, hittegolven, droogte, overstromingen en zeespiegelstijging het werelddeel in de 21e eeuw zwaar treffen. Bestaande spanningen rond watervoorziening, voedselzekerheid en economische groei worden daardoor nog groter. Tegelijkertijd heeft het continent sterke punten en beschikt het over een enorm aanpassingsvermogen. Het heeft veel innovatieve en creatieve oplossingen te bieden, maar meer urgentie, vernieuwing en opschaling zijn geboden.
Gezien de risico’s die het IPCC noemt in zijn vijfde beoordelingsrapport, zijn de sectoren voedselzekerheid, water en infrastructuur bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering. Dit evenement richt zich dan ook op economische groei en voedselzekerheid in agrarische gebieden, op klimaatbestendigheid en water in steden, en op natuurlijke oplossingen.
Het zijn vaak de meest kwetsbaren die het hardst worden getroffen door de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Tegelijkertijd tonen gemeenschappen een opmerkelijke veerkracht in het licht van COVID-19 en andere gevaren. Plaatselijk initiatief is daarom een overkoepelend thema.
Geografisch betekent dit dat de nadruk ligt op de volgende regio’s: West-Afrika (met name de Sahel), de Hoorn van Afrika en delen van Centraal- en Zuidelijk Afrika.
Het evenement ‘Accelerating African Adaptation’ wil dat er meer ambitie en actie komt om de Afrikaanse landen sneller aan te passen aan klimaatverandering. Daarvoor brengt het een breed scala aan Afrikaanse belanghebbenden samen, onder wie ministers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld en jongeren. Zij zullen hun visie delen op hoe Afrikaanse landen zich sneller kunnen aanpassen, uitdagingen en kansen bespreken en inspirerende lokale initiatieven de revue te laten passeren.
Rotterdam en Groningen, de GCA-gaststeden in Nederland, helpen om draagvlak en aandacht te genereren voor CAS 2021 door in de aanloop naar en tijdens de Summit begeleidende evenementen, ‘Supporting Events’, te organiseren. Aan deze activiteiten nemen mensen uit alle geledingen van de samenleving deel. De Supporting Events onderstrepen en illustreren het belang van klimaatadaptatie. De deelnemers leveren verklaringen aan voor de opening van CAS 2021.
De begeleidende evenementen spelen zich grotendeels online af. Lees meer.
Geïnteresseerden kunnen met een Side Event een bijdrage leveren. Inmiddels is wegens grote belangstelling de aanmelding hiervoor gesloten. Lees meer over Side Events (Engelstalig).
Bekijk onze speciale pagina over dit onderwerp, met een leuke uitlegvideo en links naar meer informatie.
Deelnemers aan CAS 2021
CAS 2021 brengt sleutelfiguren en belanghebbenden van over de hele wereld samen. Met elkaar vertegenwoordigen zij instellingen, regeringen, steden en gemeenschappen, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld, waaronder jongerenbewegingen.
CAS 2021 biedt een platform aan overheden, bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en de wetenschap.
Voor de opening heeft de Nederlandse premier Mark Rutte staatshoofden en regeringsleiders uitgenodigd van landen die de Nederlandse ambitie voor aanpassingsmaatregelen delen, waaronder de landen die vertegenwoordigd zijn in de Global Commission on Adaptation en een select aantal VIP’s.
Leiders van de volgende landen hebben hun deelname bevestigd: Argentinië, Bangladesh, Canada, Chili, Costa Rica, Duitsland, Frankrijk, Grenada, Indonesië, de Marshalleilanden, Senegal, Vietnam, het VK en Zuid-Korea. We hebben momenteel nauw contact met Denemarken en Zuid-Afrika en voeren oriënterende gesprekken met de aankomende Amerikaanse regering. Bovendien hebben we bevestigingen ontvangen van VN-secretaris-generaal António Guterres, Ban Ki-moon (voorzitter van de Global Commission on Adaptation), IMF-directeur Kristalina Georgieva, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en Feike Sijbesma, die de WEF Business Climate Leaders leidt. Ook Bill Gates zal online deelnemen aan de opening van CAS 2021.
Verschillende groepen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de online Climate Adaptation Summit 2021:
- Regeringsleiders en staatshoofden van landen die de Nederlandse ambitie voor aanpassingsmaatregelen delen, in het bijzonder de 22 landen die zijn vertegenwoordigd in het GCA.
- Leden van de Global Commission on Adaptation.
- Ministers die verantwoordelijk zijn voor klimaatadaptatie uit landen over de hele wereld.
- Burgemeesters van de C40 en het 100 Resilient Cities Network.
- CEO’s en andere vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.
- Vertegenwoordigers van internationale organisaties, kennisinstellingen, NGO’s, jongeren en maatschappelijke organisaties.
Doordat CAS 2021 online plaatsvindt, is deelname voor iedereen makkelijker haalbaar en kan de conferentie een getrouwe afspiegeling vormen van de gezamenlijke ambities en acties van partners over de hele wereld.
De staatshoofden en regeringsleiders zijn uitgenodigd om online een bijdrage te leveren aan de opening van de conferentie. Tijdens de opening worden ambities uitgesproken en de Adaptation Action Agenda gepresenteerd.
Houd onze lijst met bevestigde sprekers in de gaten voor een actueel overzicht.
Bedrijven kunnen deelnemen aan alle onderdelen van CAS 2021, van de opening tot de Anchoring Events en de Side Events. Ze worden uitgenodigd om hun expertise te delen, praktijkvoorbeelden te presenteren en de wereldwijde ambitie voor klimaatadaptatie in de komende tien jaar samen vorm te geven.
De Global Commission on Adaptation is een platform voor allerlei belanghebbenden. CAS 2021 bouwt hierop voort, in het besef dat aanpassing vanuit verschillende perspectieven moet worden aangepakt, zowel publiek als privaat.
Zonder kennis zijn de effecten van een veranderend klimaat op ons milieu niet goed te begrijpen, en is het onmogelijk effectief op te treden met een realistische ambitie. Kennisinstellingen zijn dan ook nauw betrokken bij het werk van de Global Commission, het GCA en de Summit.
Om het belang van wetenschappelijke inzichten te onderstrepen, organiseert de stad Groningen in de aanloop naar CAS 2021 een groot begeleidend evenement, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, met onder meer een ceremonie met Nobelprijswinnaars op 22 januari, de presentatie van het State & Trends Report door het Global Center on Adaptation (GCA), en een Science Statement namens de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap.
Het State & Trends Report is een groot jaarlijks rapport dat een uitgebreid overzicht geeft van de laatste tendensen en de stand van zaken in klimaatadaptatie over de hele wereld.
Het rapport laat zien welke factoren belemmerend werken voor aanpassingsmaatregelen het aanpassingsvermogen. Het inventariseert kansrijke ontwikkelingen in de omgeving waarbinnen die actie mogelijk moet zijn. En het doet aanbevelingen voor maatregelen die adaptatie verder versnellen.
Er komt een nieuw wereldwijd gegevens- en kennisuitwisselingsplatform, als centraal referentiepunt voor informatie over klimaatadaptatie uit de meest uiteenlopende bronnen. Dit platform wordt ontsloten door één digitale tool en dient ook als een internationale online community of practice voor klimaataanpassing.
Om klimaatadaptatie wereldwijd te versnellen is gezamenlijke actie nodig. Vooral jongeren zullen de gevolgen van klimaatverandering ondervinden. Hun actie en inzet voor verdere klimaatadaptatie zijn de sleutel tot versnelling. Daarom is de betrokkenheid van jongeren een van de aandachtspunten van CAS 2021.
Tijdens de Road to CAS en CAS 2021 zijn er speciale jongerenevenementen, zoals de Youth for Climate Adaptation Conference. Op CAS 2021 zal een Youth Newsroom, bestaande uit 20 internationale jongerenverslaggevers, zeer actief zijn met het produceren van interessante publicaties voor alle Summit-deelnemers.
Aanmelding voor en deelname aan CAS 2021
Nee, deelname is geheel gratis.
Ja. Om volledige toegang te krijgen tot het online conferentieplatform, met alle functies die CAS 2021 te bieden heeft, inclusief deelname aan sessies en netwerken met andere deelnemers, moet je je vooraf registreren.
Na registratie krijg je de inloggegevens voor je persoonlijke toegang tot het conferentieplatform. Controleer regelmatig je e-mail en je map met ongewenste mail, want het zou kunnen dat de bevestiging daarin terechtkomt.
Je kunt de conferentie ook volgen door opgenomen sessies achteraf te bekijken via CAS TV, Twitter en Instagram.
Nee. Het inlogaccount voor het platform moet uniek zijn, voor elk e-mailadres is technisch maar één registratie mogelijk.
Kijk in je map met ongewenste mail, mogelijk wordt de bevestiging gezien als spam.
CAS 2021 is zo opgezet dat iedereen die interesse heeft, gemakkelijk kan deelnemen. De conferentie is te volgen op iedere gangbare computer of mobiel apparaat.
Pers en media op CAS 2021
Dat kan zodra je je hebt aangemeld als ‘press’ via de gewone registratieprocedure.
Neem contact op met onze persvoorlichter, Miranda Mens.
Overige vragen over CAS 2021
Houd deze website in de gaten en volg onze sociale-mediakanalen voor alle updates en informatie over CAS 2021:
Volg discussies rond CAS 2021 op sociale media met de hashtag #AdaptationSummit en #AdaptNow. Op onze sociale-mediapagina staan enkele suggesties.
Bekijk onze speciale pagina over dit onderwerp, met een leuke uitlegvideo en links naar meer informatie.
Heb je opmerkingen of vragen, vul dan het contactformulier in.