Klimaatadaptatie

De klimaatcrisis wordt steeds duidelijker merkbaar. Over de hele wereld krijgen samenlevingen te maken met de onvermijdelijke gevolgen. Hoe stellen we ons daarop in?

Uitlegvideo klimaatadaptatie

Klimaatverandering merken we in de wereld en in ons leven. De ijskappen smelten en de zeespiegels stijgen. Er woeden felle bosbranden in Australië. Orkanen veroorzaken grote schade in heel Amerika. Of je nou in Nederland woont of ergens anders, je hebt de gevolgen van klimaatverandering al ondervonden – of het nu gaat om wateroverlast, hittegolven of juist watertekorten.

Klimaatverandering is dus al bezig, en dat kunnen we onmogelijk nog negeren. Maar wat kunnen we eraan doen?
Over de hele wereld doen mensen al grote moeite om de opwarming van de aarde te beperken. Misschien rijd je in een elektrische auto, of ben je gestopt met het eten van vlees of met vliegen.

Dit is natuurlijk prachtig. En noodzakelijk. Maar het is niet meer voldoende. We moeten een stap verder gaan. Het is tijd om niet alleen de opwarming tegen te gaan, het is noodzakelijk dat we ons ook aan het veranderende klimaat aanpassen.

In gewoon Nederlands betekent dat: je aanpassen aan de veranderingen die er al zijn.

Aanpassen betekent dat we minder kwetsbaar moeten worden – voor stijgende zeespiegels, extreem weer en voedseltekorten. Het betekent ook dat we kunnen  profiteren van de kansen die zich voordoen. Denk aan grotere oogsten in sommige gebieden: zoals meer rijst verbouwen in delen van Afrika of wijn drinken die straks uit Engeland komt.

Klinkt logisch, toch? We moeten ons daarom nu snel aanpassen. Want de gevolgen van de opwarming van de aarde zullen alleen maar groter worden.

Er is ook goed nieuws! Mensen hebben zich al veel eerder aangepast aan een veranderend klimaat. En we worden er in de hele wereld ook steeds beter in.

We bouwen betere waterkeringen.

We houden nu al rekening met hete zomers.

We vergroenen onze daken en tuinen.

En we leggen bijvoorbeeld speciale stoeptegels die overstromingen kunnen opvangen en het water opslaan voor later gebruik.

Hoe zit dat op andere plekken in de wereld?

In Bangkok hebben ze een verlaten treinspoor omgebouwd tot een openbaar park om het water van extreme regenbuien op te vangen en tegelijkertijd de luchtvervuiling te verminderen.

En in de Mekong-delta in Vietnam overstromen de rijstvelden door het hoge zeewater waardoor de oogsten vernietigd raken. Nu kunnen de boeren daar hun verliezen beperken door eerder in het seizoen te planten en over te stappen op winterharde nieuwe rijstsoorten.

Maar we kunnen – en moeten – nog veel meer doen.

Onze politici en ondernemers moeten hun besluiten radicaal veranderen. Ze moeten de risico's van klimaatverandering nog beter begrijpen en dit meenemen in hun plannen, beleid en investeringen. En ze moeten ervoor zorgen dat er genoeg geld wordt gestoken in de  noodzakelijke aanpassingen.

Tot zover de mooie woorden. Want wat betekent dit nu voor jou, mij en iedereen om ons heen? Ik geef je een paar concrete voorbeelden.

Denk aan een jonge vrouw in Bangladesh, die aan de kust woont. Met een waarschuwingssysteem voor orkanen kan ze haar familie op tijd in veiligheid brengen. Zo’n systeem, blijkt uit berekeningen, kan haar lokale gemeenschap wel tien keer zo veel geld besparen als dat het kost om aan te leggen!

In Zimbabwe kan een boer alvast een nieuwe soort maïs gaan verbouwen die beter bestand is tegen droogte.

In Denemarken kunnen ingenieurs de straten in de stad anders ontwerpen zodat ze minder snel blank staan bij hoosbuien.

En in Indonesië kan een bedrijfsleidster met behulp van kaarten en data over waterrisico's beter beslissen waarin zij haar geld gaat investeren. Ondertussen kan haar regering mangrovebossen planten om dorpen te beschermen tegen overstromingen - en dan kun je ook nog lekker vissen vangen in de vijvers eromheen.

Voel je je al geïnspireerd? Mooi! Want klimaatadaptatie is niet alleen iets voor wereldleiders, burgemeesters en grote investeerders. Het is ook aan jou en mij. Iedereen kan hierin een rol spelen.

En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld of hightech te zijn. Het kan ook goedkoop en praktisch - wie houdt daar nou niet van?

Als je een tuin hebt, kun je de tegels eruit halen en vervangen door beplanting. Zo kan zware regen in de grond wegstromen.

Als je wethouder bent, kun je besluiten om daken voortaan wit te schilderen om zo op de heetste dagen hitte uit de huizen te houden.

En wist je dat er zelfs bomen zijn die minder snel in brand vliegen? Deze kunnen helpen om huizen te beschermen tegen bosbranden. En bomen of een groen dak houden je huis sowieso een paar graden koeler.

We hebben allemaal wat aan klimaatadaptatie. We kunnen er mensenlevens én natuur mee redden, we verminderen ongelijkheid in de wereld en creëren nieuwe economische mogelijkheden.

We zijn nog maar net begonnen.

Denk mee en doe mee terwijl we ons aanpassen aan de toekomst!

[Beeldtekst:]
ADAPTATIE.
VOOR NU EN DE TOEKOMST