Actiethema CAS 2021 – Versnelling van adaptatie in Afrika

Een van de actiethema’s op de Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 is versnelling van adaptatie in Afrika.

Waarom is versnelling van adaptatie in Afrika een actiethema op CAS 2021?

Klimaatverandering raakt iedereen, maar sommigen van ons harder dan anderen. Afrika ligt in de frontlinie van de opwarming: de gevolgen zijn er al voelbaar. Tegelijkertijd heeft het continent ook sterke punten en beschikt het over een enorm aanpassingsvermogen; het biedt belangrijke kansen voor klimaatbestendige economische ontwikkeling.

Dit gegeven is zichtbaar door de hele CAS 2021 heen. Versnelling van adaptatie in Afrika is een actiethema op zich, maar maakt ook deel uit van alle andere actiethema’s.

Wat gaat CAS 2021 betekenen voor Afrika?

Tijdens CAS 2021 houdt minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een speciaal evenement om oplossingen te stimuleren voor uitbouw van adaptatie-inspanningen op het Afrikaanse continent.

Bij alle uitdagingen heeft Afrika talloze innovatieve en creatieve oplossingen te bieden. Maar meer urgentie, vernieuwing en opschaling zijn geboden. Over grenzen en sectoren heen kunnen we samen belemmeringen voor klimaatadaptatie te boven komen en de enorme creativiteit van mensen, ondernemingen en gemeenschappen in de ontwikkeling van aanpassingsoplossingen ontsluiten.

Dit actiegerichte evenement brengt beleidsmakers, ondernemers, vertegenwoordigers van burgerinitiatieven en jongeren uit Afrika bij elkaar. Zij delen hun visie op de beste manier om actie te versnellen, laten inspirerende initiatieven zien die CAS-deelnemers kunnen overnemen, en bespreken uitdagingen en kansen voor adaptatie in een paneldiscussie geleid door Wanjira Mathai (WRI Africa).