Actiethema CAS 2021 – Financiering en investeringen
Een van de actiethema’s op de Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 is financiering en investeringen.
Waarom is financiering en investeringen een actiethema op CAS 2021?
Financiering is cruciaal als we onze inspanningen voor klimaatadaptatie willen opvoeren en wereldwijd moeten bouwen aan weerbaarheid tegen verslechterende klimaatinvloeden. Terwijl het duidelijk is dat we actie moeten ondernemen, stroomt het geld nog niet in de vereiste mate.
Andere actiethema’s tijdens de Summit laten zien hoe groot de behoefte is aan toenemende financiering om de weerbaarheid van onze economieën en samenlevingen te versterken. De economische voordelen van investeringen in adaptatie zijn duidelijk, maar er is nog veel werk te doen om allerlei uitdagingen aan te gaan, zoals de noodzaak van coördinatie, grote vooruitbetalingen en onvoldoende prikkels die de private sector meer laten investeren in adaptatie.
Wat gaat CAS 2021 betekenen voor de financiering van klimaatadaptatie?
Tijdens CAS 2021 is er een Anchoring Event over financiering en investeringen. Partners en belanghebbenden zullen benaderingen lanceren en ervaringen delen waar het gaat om de volgende acties die de systematische verschuiving van financiering en investering als aanjagers van klimaatadaptatie en -bestendigheid moeten versnellen.
Bevorder begrip en acceptatie van klimaatrisico-overwegingen tussen ministeries van financiën en planning van verschillende landen, zodat belangrijke besluiten in lijn komen met een bestendige toekomst.
Publieke financiering voor adaptatie, binnenlandse en internationale kasstromen inbegrepen, zijn nu goed voor pakweg 30 miljard dollar per jaar, bij lange na niet de 140-300 miljard dollar die ontwikkelingslanden in 2030 nodig hebben.
De coronacrisis stelt ons voor uitdagingen én kansen om dit financieringstekort op te lossen. Van belang is hierbij vooral hoe landen bestendigheid meenemen in hun plannen voor fiscal stimulering en economisch herstel.
Opschaling van private investeringen in adaptatie en weerbaarheid is tot dusver altijd moeilijk geweest, deels doordat analyses, rekenmethoden en prikkels onduidelijk zijn. Er worden stappen genomen om dit te ondervangen, zoals:
de Coalition for Climate Resilient Investment (CCRI), de eerste groep waarin de private sector het voortouw neemt om investeringsbeslissingen anders te laten nemen, te beginnen bij infrastructuur;
het Physical Risk & Resilience Commitment (PRRC), geleid door UNEP-FI en het Global Center on Adaptation, dat fysieke klimaatrisico’s voor financiële instellingen zichtbaarder wil maken door ervaringen en praktijkvoorbeelden uit te wisselen, kennis in de publieke sfeer te bevorderen en draagvlak voor beleid te kweken; en
onderzoek naar nieuwe en innovatieve financiële mechanismen zoals resilience bonds.
Er wordt steeds meer economisch onderzoek naar adaptatie gedaan, maar dit onderwerp vergt nadere uitwerking en vertaling in praktische beleidsmiddelen. Daarom gaan we door met bewijsvergaring in case studies.